Ukrainian English German Polish

Саме під таким гаслом пройшов на Первомайщині четвертий регіональний пісенний фестиваль «Пісенна моя Україна», який зібрав більше двох десятків самодіяльних колективів та вокалістів Первомайщини та Врадіївщини, залюблених у пісню.

Фестиваль народився чотири роки тому у стінах Первомайського політехнічного інституту та коледжу НУК ім. ад. Макарова. Саме директори цих закладів, а саме Сергій Доценко та Тетяна Костюкова, дали можливість українській народній пісні розпочати нове життя в студентському середовищі. З тих пір щороку фестиваль збирає справжніх шанувальників рідної пісні та мови. В минулому році естафету прийняло місто Первомайськ. Тож статус фестивалю, як кажуть організатори, став на щабель вищим.

Як розповідають організатори фестивалю, пісня стала потужним об’єднуючим фактором для спільноти, причому різних поколінь. Вона згуртувала навколо себе не лише досвідчених, а й молодих людей. Як кажуть, сплелися досвід і молодість.

Цьогоріч на фестиваль з’їхалися колективи з Первомайська, Підгородні, Романової Балки, Степківки, Станіславчика, Грушівки Первомайського району та два колективи з Врадіївського, зокрема Богемки та Новопавлівки. Також свою творчість на фестиваль-конкурс представила й молодь ДМШ № 2 та Підгороднянської школи мистецтв, які традиційно навчають дітей українського співу.

Серед пошановувачів були присутні як представники мерії, депутатського корпусу, так і прості громадяни міста. До складу журі увійшли фахівці музики та співу, зокрема Катерина Пасічник, Наталя Кондарук та Оксана Шаповал.

Серед переможців в цьому році окреслилися колективи «Чисті роси» (Врадіївка, керівник Світлана Бунієвська), пісенні колективи з Романової Балки та Грушівки, а також Дарія Заєць із Підгородні. Вони отримали цінні подарунки та призові місця. Потрібно відзначити, що усі учасники фестивалю не залишилися без уваги. Кожен колектив отримав перемогу у певній номінації та дарунок в придачу. Для усіх учасників організатори заготували парасольки, символічно під дахом яких може укритися від негоди цілий колектив.

Традиційно у фестивалі взяли участь Тетяна Заторська та Катерина Пасічник, які зазвичай радують своїм співом та дарують усім свою душевність.

А завершився захід пісенною композицією «Україна – це ми», яка вкотре продемонструвала дух єдності фестивалю та первомайської доброзичливості.

Наостанок хочеться подякувати усім, хто підтримує фестиваль, хто сприяє популяризації народної української пісні та відроджує традиції свого народу. Це постійному меценату фестивалю, директору ПП «Зевс» Віталію Камінському, директору ППІ НУК ім. ад. Макарова Сергію Доценку, депутатам Первомайської міської ради, міському голові Людмилі Дромашко, її заступникам та усім колективам, які в цей непростий час знайшли можливість взяти участь у святі пісні.

Свято пісні пройшло на піднесеній ноті й полишило по собі гарні спогади.

 

Наталія Клименко