Ukrainian English German Polish

 

            «Чарівна краса вишиванки»

Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

 DSC5071

Українська вишиванка… Серед натовпу завжди впадають в око люди, одягнені у вишиванки. У кожній родині зберігаються речі, вишиті дбайливими руками найрідніших людей.

 DSC5091

 

Вишивати люди почали дуже давно. На самотканому полотні з’являлися незвичайні квіти та орнаменти. Господині вкладали частинку своєї душі у виши­ванку. Кожна дівчина, дбаючи про свій посаг, вишивала рушники, скатертини, сорочки. І оживали на полотні різні узори з дивовижними рослинами, тваринами. Найчастіше на білому полотні зустрічаються червоний та чорний колір, що символізують радість і смуток. Так само і в житті українців були радісні та сум­ні сторінки історії.

           DSC5112

  Останнім часом усе частіше можна побачити людей в українських сорочках — їх одягають у дні релігійних і національних свят, на наукові конференції та громадські зібрання. Певне, сучасні українці інтуїтивно відчувають, що їм бракує таємних символів, які гармонізують життя.

 DSC5116

Змінюються часи. Змінюються покоління, їхні уподобання та погляди. Змінюються одяг і прикраси. Але залишаються віковічні традиції, які єднають нас із нашими пращурами. Серед них і традиції, пов’язані з вишивкою. Ці традиції є історією нашої країни, історією окремої родини, історією кожної людини. Тож збережімо цей скарб, щоб передати його наступним поколінням.

 DSC5135

ВИШИВАНКА - національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь-зв'язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію.

 DSC5139

Цього року День вишиванки – свято національної єдності. Воно вкрай важливе саме сьогодні, адже показує, – українці єдині, а отже, незборимі.

 DSC5142

Студенти Первомайського коледжу  теж у цей день одягли вишиванки та долучились до свята «Чарівна краса вишиванки».

  DSC5146

Найактивнішими були студенти 171-ЕП групи,181-БО групи,151-П групи,

 DSC5160

112-ОКС групи та 251-П групи.

 DSC5184

Під час свята вони мали змогу оглянути виставку вишиванок, почути цікаві історії та легенди про вишиванки, взяти участь у вікторині ,послухати пісні про вишиванку, а також переглянути презентацію «Моя Україна», щоб відчути гордість за свою країну.Студенти відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв і традицій свого народу.

  DSC5192