Ukrainian English German Polish

День соборності України – свято, що відзначається щороку 22 січня.  Історичні події цього дня сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної України та утвердження національної ідеї.

         Акт возз’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося у 1919 році. належить до найвизначніших в історії нашого народу звершень. Він сприяв розвитку національної свідомості українців, формуванню української політичної нації, її консолідації та перетворився на реальний фактор політичної боротьби всіх поколінь українських патріотів за суверенну соборну Українську державу.  

Ідея соборності стала загальнонаціональною мрією. Вона включає у себе єдність і згуртованість. У слові «соборність» ми чуємо слово «собор». Великий український класик Олесь Гончар закликав: «Бережіть собори душ наших!». Невипадково, однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме, 21 січня 1990 року став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної держави України.

          Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено «…враховуючи політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та утворення єдиної (соборної) української держави…» (згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року №42/99).

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави в  єдності українських земель. А поразки УНР нагадують сьогоднішньому українському суспільству про його роль у формуванні якісної і вольової політичної еліти, здатної гідно відповідати на геополітичні виклики, які стоять перед сучасною Україною. Органи державної влади, місцевого самоврядування в Україні мають формувати та практично реалізовувати державну політику щодо консолідації та розвитку Української нації і держави, забезпечувати державний суверенітет і економічну самостійність соборної України відповідно до української національної ідеї та ідеалів боротьби за волю і славу України.

 

Встане славна мати - Україна,

Щаслива і вільна,..

Єднаймося, братаймося

В товариство чесне,

Най братерством, щирими трудами

Вкраїна воскресне!

З повагою

к. і. н., доцент кафедри

 

соціально-гуманітарних дисциплін та БЖД»                              Т.В.Букіна